Społeczność
blog.ekologia.pl   Blogerzy   Asiunia   Rośliny na żylaki i jak zbierać i suszyć zioła
2

Rośliny na żylaki i jak zbierać i suszyć zioła

Jak zbierać zioła i rośliny przeciwżylakowe z innym zastosowaniem? Korę zbieramy na przedwiosniu, gdy płyną soki w walcu osiowym,kłącza i korzenie wczesną wiosną lub jesienią, kwiaty na początku kwitnienia np.u rumianku, mniszka, podbiału lub dojrzałe u np. dziewanny, bławatka, jasnoty białej, liście przed kwitnieniem, ziele przed i w trakcie kwitnienia, owoce dojrzałe, zebrane części nosimy w płaskich koszykach luźno ułożone, ziele,liście i korzenie i kłącza suszymy w ocienionym, gorącym, przewiewnym miejscu, owoce na słońcu, gdyż ich komórki jeszcze żyją i tworzą dobre substancje (barwniki, przeciwutleniacze), do suszenia ziela, kwiatów i części podziemnych można użyc nagrzanego do 30 st. piekarnika, suszarki do warzyw i grzybów, zioła przechowujemy w ciemnym miejscu w szklanym, drewnianym lub papierowym pojemniku,owoce i nasiona suszymiwtemp. 35-40 st. nie mogą sieprzypiec,przechowujemy w szklanym naczyniu.

Zioła na żylaki

Dziurawiec pospolity ziele i kwiaty działają przeciwalergicznie, przeciwskurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, układu pokarmowego, dróg żółciowych, dróg moczowych, przecibakteryjne, goja rany, poprawiają nastrój, uspokajają, leczą zaburzenia pracy wątroby, zahamowany przepływ żółci,choroby jelit, przewodu żółciowego, wrzodziejące zapalenie jelit, skąpomocz, skurcze naczyń żylnych obwodowych, zastój krwi w naczyniach, kamicę żółciową, gościec, skazę moczanowa, żylaki, hemoroidy, choroby przyzębi, oparzenia, odmrożenia, wrzody, wzmacnia naczynka, 1-1,5 łyżki ziela lub kwiatów zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 5 minut,odstawiamy na 10, cedzimy pijemy 1/3-1/2 szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem, 50 g kwiatów płuczemy 50 mletanolu, dodajemy 250 ml oleju słonecznikowego,ogrzewamy na parze 2-3 godziny, cedzimy do smarowania ran, żylaków i innych uszkodzeń, można robić okłady z naparu.

Borówka czarna owoce zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych, leczą krwawienia, biegunki, niszczą bakterie w układzie pokarmowym,liście są moczopędne, przeciwbiegunkowe, bakteriobójcze, leczą wrzodziejące zapalenie jelit, biegunki, żylaki jelit, krwawienia z jelit, wrzody okrężnicy, obniżaja cukier we krwi, 1-2 łyżki owoców na szklanke gorącej wody, goujemy 5-7 minut, cedzimy,pijemy 1/4-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie po posiłkach, przy żylakach jako okład na łydki, 1/2 łyżki liści na 1/2-1/3 szklanki wody,gotujemy 5 min, 0,5 łyżki podajemy dzieciom przy biegunkach

Biegunka czernica liście zwiekszają wydalanie moczu, chlorków i jonów sodu, obniżają cisnienie, są bakteriobójcze, zmniejszają przepuszczalnośc naczyń włosowatych, sąprzeciwzapalne, owoce reguluja trawienie, ale nic nie leczą, są pokarmem, liście leczą choroby dróg moczowych, kamicę moczanową, słabe krwawienia w jelitach, 1,5 łyżki liści na szklanke wody goujemy 2 minuty, cedzimy, pijemy 1/3-1/2 szklanki 2-3 dziennie,mozna robić okłady na żylaki.

Dąb bezszypułkowy i szypułkowy,kora obniża ciśnienie, zatwardza,uszczelnia naczynia krwionosne, leczy biegunki, rany, odmrożenia, oparzenia, ogranicza utratę osocza, leczy żylaki, zatrucia, hemoroidy, krwawienia z jelit 3-4 łyżki kory gotujemy 5-7 minut w 2 litrach wody, wlewamy do wanny zapełnionej w połowie wodą w temperaturze 37 st. taniny mogą przenikać przez uszkodzone tkanki do krwi i uszkadzać wątrobę,dlatego stosujemy tylko w cięzkich przypadkach

Kasztanowiec zwyczajny naczynia i kwiaty przywracaja elastycznośc naczyniom włosowatym i drobnym naczynkom obwodowym, rozkurczają mięśnie gładkie układu pokarmowego i naczyń krwionośnych, są przeciwobrzękowe, przeciwzakrzepowe, ograniczają krwawienia z małych naczynek, kora jest przeciwzapalna, przeciwwydsiekowa, antybakteryjna, leczy rany,obrzęki, słuczenia, żylaki, nacieki,krwiaki,hemoroidy, zakrzepicę, owrzodzenia skóry,urazy mechaniczne, odmrożenia, oparzenia, zatrucia, 1 łyzkakwiatów na 1-1,5 szklanki wody,gotujemy 5minut,odstawiamy na 10, pijemy 1/4-1/2 szklanki 2-4 razy dziennie 30 min po jedzeniu, 1 łyzka kory na 1-1,5 szklanki wody, gotujemy 5-10 minut, odstawiamy na 10, cedzimy, pijemy 1/3-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie przed jedzeniem, można z naparów robić okłady żylaki. Z naparów z tych roślin można robic okłady i przymoczki na żylaki.

Ten wpis czytano 169 razy.
Dziękuję za cduen kwiatusie, pięknego dnia :)
Asiunia - Środa, 08 Kwiecień 2020 14:55
wiosna-ruchomy-obrazek-0005 +++
Bogdan Golus - Środa, 08 Kwiecień 2020 08:02
Odsłon: 864138
Asiunia
Mam licencjat z biologii i mgr z ochrony środowiska specjalność biologia środowiska na UJ, chciałabym podzielić się wiedzą, którą przekazali mi moi wykładowcy.
<< Lipiec 2020 >>
PnWtŚrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
zobacz wszystkie wpisy »