Społeczność
blog.ekologia.pl   Blogerzy   Asiunia   Szopowate i hieny
4

Szopowate i hieny

Szopowate Procyonidae
Bassaricyon alleni Ameryka Pd, samotniczy, nocny tryb życia, nadrzewny, je owoce i owady, jasnobrązowy wierzch, kremowy spód, białawy nosek, małe okrągłe uszka, zamieszkuje wilgotne lasy.
Bassaricyon beddardi brązowy wierzch, pręgi na bokach przy szarawym spodzie, pręgowany ogon dłuższy niz reszta ciała, tępo zaokrąglony, pręgi na pyszczku tworza maske, zamieszkuje wilgotne lasy Ameryki Pd je owoce i owady.
Olingo puszystoogonowy Bassaricyon gabbii szarobrązowy wierzch, jaśniejszy spód, żółtawy brzuch, spłaszczona głowa i krótki, zaostrzone uszy, spłąszczony, pręgowany ogon, waży do 1,5 kg, żyje w deszczowych lasach Ameryki Pd wszystkożerny, nocny, nadrzewny, je głównie owoce.
Bassaricyon lasius brązowy wierzch, żółtawy spód, długi, pręgowany ogon, tylne nogi dłuższe od przednich, samotniczy, nocny, nadrzewny tryb życia, wszystkożerny, żyje w wilgotnych lasach Ameryki Pd.
Bassaricyon neblina brunatny grzbiet, szarobrązowe boki, jasny spód, zewnętrzna strona lapek ciemniejsza, nadrzewny, samotniczy, nocny, wszytskożerny, z lasów deszczowych ameryki Pd.
Bassaricyon pauli brązowy wierzch i pyszczek, żółtokremowy spód, duzy, puszysty ogon, nadrzewny, nocny, wszyskotżerny, zyje w deszczowych lasach Ameryki Pd.
Szop pracz Procyon lotor pochodzi z Ameryki Pn i Środkowej, obmywa jedzenie przed spożyciem by wypłukać niejadalne części, oraz wyczuc fakturę pokarmu, dzieki rozmiękczeniu przez wode poduszeczek na łapkach, łatwo przysotsowuje sie do środowiska, kiedys miekszał tylko w lasach, dziś wszędzie gł w poblizu rzek, jezior, moczarów, pól uprawnych i osad ludzkich, dobrze porusza sie po lądzie, wspina i pływa, aktywny noca, krepy, wątłe kończyny, ma do 1 m długości, ogon ma 20-40 cm, krótki szpiczasty pysk, szarożółtawe futo z czarnymi cętkami, ogom na białoczarne pierścienie, pysk czarnobiałą maskę, latem i jesienia je rosliny, głównie żołędzie i owoce, zima i wiosną poluje na owady, ryby, płazy, ptaki i gryzonie, szopy w poblizu ludzi szukaja jedzenia na wysypiskach, na północy maja sen zimowy, od stycznia do marca trwa okres godowy, ciąża trwa 9-10 tygodni, rodzi sie 2-7 młodych, mleko piją przez ponad 3 miesiące, przez pierwsze 60 dni mlode nie opuszczaja norki w dziupli drzewnej, wychodząc umieją sie wspinac i sa aktywne, mama opiekuje sie nimi i obserwuje je przez rok, ich wrogowie do sowy, rysie, wilki, pumy i orły.
Bassariscus sumichrasti rzadki, mieszka tylko w lasach pd Meksyku i Ameryki Środkowej, ma szpiczaste uszy i długi ogon od 39 do 53 cm, nadrzewny, wydziela pizmowy zapach, aktywny noca nie znaczy terenu zapachem, wszystkożerny, je drobne zwierzęta: gryzonie, ptaki, owady i rosliny: jagody i inne owoce, szary wierzch, białe okulary, czarnobiałe pręgi na ogonie, ciemniejsze pręgi na pyszczku, długi ogon.
Szop rakojad Procyon cancrivorus wystepuje w lasach Ameryki Środkowej i Południowej od Panamy po Argentynę, brazowy wierzch, jasniejszy spód, czarne okulary, biała maska, czarnobiałe pręgi na długim ogonie, żyje w środowisku wilgotnym, w poblizu rzek, jezior, bagien, je jagody i inne owoce, gryzonie, drobne ssaki, ptaki, głównie skorupiaki, łatwo sie uczy, bardzo inteligentny, nocny, samotniczy tryb życia, dobrze sie wspina.
Procyon pygmaeus szarobrązowe futro, czarne okulary, biała maska na pysku, brazowoczarne pręgi na ogonie, nocny, wszystkożerny, dobry wspinacz, żyje w Meksyku i na półwyspie Jukatan.
Kotofredka Bassariscus astutus norka kalifornijska, zamieszkuje skaliste obszary Stanów Zjednoczonych, gł. Oregon, Teksas, Kolorado i Środkowy Meksyk, waży do 1 kg, ma 60-80 cm długości, polowa to ogon w jasne i ciemne pierścienie, smukła budowa, krótkie łapy maja długie pazury schowane do połowy, oczy sa powyżej pyska, żywe, uszy zaokrąglone, pysk wystający, jasnoszare futro, policzki i czoło maja ciemna maskę z białą obwódka oczu, nocne, naziemne zwierzę, dobrze sie wspina, kryjówki ma w załomach skalnych i dziuplach drzew, je ptaki, owady, gryzonie, owoce gł. jagody, ciąża trwa 2 miesiące, rodzi sie 3-4 mlodych karmionych piersia przez 4 miesiące.
Kotofredka środkowoamerykańska Bassariscus sumichrasti brazowy wierzch, jasno i ciemno pręgowany poprzecznie ogon, okrakłe uszka, ostry pyszczek w ciemniejsze pasy, nocny, nadrzewny, wszystkożerny tryb zycia, mieszka w tropikalnych lasach po 2 miesiącach ciąży rodzi się 1 młode.
Ostronos rudy Nasua nasua, najbardziej znany ostronos, koati, ma długi, giętki nosek, wystepuje w lasach ameryki Środkowej, ma smukłe ciało, ogon ma 32-70 cm gługości, jest jasno i ciemno prązkowany, unosi się w czasie ruchu, gęste, długie, brunatne futro, pierś, szyja i podbródek sa białe, małe oczka i uszka, krótkie kończyny, zyje w grupach do 40 osobników, zwinny na ziemi i drzewach, dobrze pływa, aktywny w dzieńwiększośc czasu spędza szukając pozywienia: owoców, larw, gadów, jaj, gryzoni, skorpionów, pająków, roślin.
Ostronos białonosy Nasua narica żyje w lasach Ameryki, od Kaliforni po Urugwaj brunatne ciało, biała pierś, podbródek, szyja, nos i brwi, przednia część piersi, dzienny tryb zycia, żyja w stadach do 25 osobników, wsystkożerny, je bezkręgowce  ptaki, jaszczurki, jajka i owoce.
Nasuella olivacea ciemny wierzch i ogon, jasniejszy spód, futro szare, żyje w Andach, Wenezueli, Kolumbii i Ekwadorze, okrągłe uszka, długi pysk, krótkawy ogon, wszystkożerny.
Nasuella meridensis szare futro, ogon ma ciemniejsze pręgi, zyje Peru i Wenezueli na 2000-4000 m.n.p.m.
Kinkażu Potos flavus chwytacz zyje w lasach tropikalnych między Meksykiem a stanem Mato Grosso w Brazylii, ma długie ciało, krótkie kończynykolor sierści od kasztanowooliwkowego po kasztanowożółtawy, głowa jest zaokrąglona, krótki pysk, chwytny ogon, żyje prawie tylko na drzewach przechodzi z gałęzi na gałąz asekurując sie ogonem, ma długi język do 12 cm, chwyta nim owady pod korą drzew, je tez owoce i drobne bezkręgowce, po ciązy trwającej 4 miesiące samica rodzi 2 młode, którymi opiekuje sie przez 4 miesiące od narodzin.
Panda mała Ailurus fulgens panda czerwona rzadkie zwierze z lasów Chin, płn Birmy i Nepalu, waży do 4,5 kg, masywne ciało, okrągła głowa, proporcjonalny pysksilne kończyny z ostrymi pazurami schowanymi do połowy, futro rdzawokasztanowe z jasnymi plamami na pysku układającymi się w maske, puszysty ogon o 34-45 cm długości ma ciemniejsze i jasniejsze obrączkowanie, czarne łapy, stopy pokrytę gęstym, białym futrm, je rosliny, głównie pędy bambusa, drobne zwierzęta i jaja, duże, spłaszczone trzonowce nadaja sie do jedzenia pedów bambusa, terytorialna, porusza sie ciągle tymi samymi trasami, zyje w parach lub małych grupkach, mlode rodzą sie po 90-150 dniach ciązy pozostaja przy mamie przez rok, aktywna nocą, dzień przesypia zwinięta w kłebuszek w rozgałezieniach drzew, kolor futra maskuje ja w promieniach slońca, ogon nie jest chwytny.
Hienowate Hyaenidae
Protel Proteles cristata zamieszkuje Afryke Środkową i Pd, ma 85-105 cm długości i 45-50 wysokości, długie kończyny, 5 palców na przednich łapach, 4 na tylnych, brunatnożółtawa sierść tworzy grzywę na grzbiecie, słabe, zredukowane uzebienie poza kłami, które sa dobrze rozwinięte, je owady głównie termity, wydobywa ofiary z kopców, których nie rizbija i łapie te na zewnątz, zyje w parach lub samotnie, aktywny gl. nocą, chroni sie w jamach mrównika, tam samica rodzi 2-4 dzieci, którezostają w norze przez 4-6 tygodni, 4 miesiące trwa odstawienie od piersi.
Hiena pręgowana Hyaena hyaena mieszka na stepach sawanny Azji Zachodniej i Afryki Sr-Pn, ma do 1 m dł. i 65-80 cm wys. duża glowę, długie kończyny, łapy z niechowającymi sie pazurami, szarożółtawe futro maszerokie, wzdłuzne, czarne pręgi, długi, gęsty ogon, grzywa na grzbiecie, mocne zęby, dobrze rozwinięte kły i trzonowce mocne szczęki i ich mięśnie pozwalaja kruszyc nawet kości udowe, je padline, poluje na gazele, zebry i gnu, goni je i powala, aktywna noca, w dzień chowa sie w wygrzebanej w ziemi norze lub wśród roslin, gdzie wychowuje tez młode, ciąża trwa 3 miesiące, miot ma 1-2 młode karmione mlekiem do 2 lat, aż potrafia samodzielnie polować, hieny zyja w klanach o rozwiniętej hierarchi, zawsze przewodzi samica.
Hiena cętkowana Crocuta crocuta zamieszkuje sawanny i stepy Afryki na pd od Sahary, ma krępa sylwetkę, do 90 cm dlugości, waży 80 kg, ogon ma 30-36 cm dł, długie kończyny, łapy maja niechowające sie pazury, żuchwa najmocniejsza wśród drapiezników miażdży nawet duże kości, szarożółtawe futro z ciemnymi okrąłymi plamami, padlinożerna i drapieznik, łapie gnu, gazele i zebry, goni je i rozszarpuje, połyka duże kawałki mięsa, zbiera pozostałości po lwach, poluje sama lub gromadnie po kilkadziesiąt osobników porozumiewających się długimi okrzykami, atakuje gł nocą, dzień w większości spędza w norze.
Hiena brunatna Hyaena brunnea żyje na suchych i półpustynnych obszarach Afryki Pd, zwłaszcza na Kalahari, ma brunatne futro z długim wlosiem, ogon ma 20 cm, krótki pysk, długie, ostro zakończone uszy, padlinożerna, je resztki zostawione przez szakale i sepy, w potrzebie poluje na ptaki i antylopy, może jeśc owoce i grzyby, dzieki czemu nie musi duzo pic, wodę czerpie z roslin i grzybów.
Ten wpis czytano 1309 razy.
Dziękuję za piękną pandę:) Pozdrawiam serdecznie:)
Asiunia - Niedziela, 24 Maj 2015 13:54
++++ panda-ruchomy-obrazek-0026
iluka - Niedziela, 24 Maj 2015 10:29
Cieszę się, że się Panu podobał, dziękuję za uzupełnienie tekstu i piekna pandę:) Pozdrawiam serdecznie:)
Asiunia - Sobota, 23 Maj 2015 19:15
Do szopowatych dawniej zaliczano też Pandę wielką , badania genetyczne wykazały że bliżej spokrewniona jest z niedżwiedziami . Pozdrawiam , piękny wpis... . zwierze-ruchomy-obrazek-0065
Bogdan Golus - Sobota, 23 Maj 2015 15:34
Odsłon: 730235
Asiunia
Mam licencjat z biologii i mgr z ochrony środowiska specjalność biologia środowiska na UJ, chciałabym podzielić się wiedzą, którą przekazali mi moi wykładowcy.
<< Wrzesień 2019 >>
PnWtŚrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       
zobacz wszystkie wpisy »