Społeczność
blog.ekologia.pl   Blogerzy   Asiunia   Płetwonogie
4

Płetwonogie

Płetwonogie Pinnipedia to drapieżne ssaki drapieżne z kończynami przekształconymi w płatwy, maja opływowe, pokryte sierścią ciało, włoski czuciowe wibrysy pozwalające odnajdować w mętnej wodzie pożywienie, ich źrenice mają dużą zdolność rozkurczania w celu widzenia pod wodą i lodem, mają zdolność obkurczania obwodowych naczyń krwionośnych celem zapobiegania utracie ciepła, grubą warstwę tkanki tłuszczowej, zredukowane kończyny, bardzo krótkie kości ramienia i przedramienia oraz udowe i podudzia, dłonie i stopy tworzą płetwy. Dobrze pływają, potrafią na długo wstrzymać oddech, ale słabo poruszają się na lądzie. Ich uszy sa zredukowane lub nie ma małzowin. Są tu 3 rodziny fokowate Phocidae, morsowate Odobenidae i uchatkowate Otariidae.
Fokowate:
Foka pospolita Phoca vitulina zwana psem morskim, gdyż jej głos przypomina ujadanie psów, ma wrzeionowate ciało, waży do 130 kg, tylne kończyny tworzą potrzebną do nurkowania płetwę, wstrzymuje oddech na 15 minut, na lądzie foka skacze brzuchem po podłożu podpierając się przednimi płetwami, młode są białe, potem białoszare, jasniejsze na brzuchu, ma jasne pierścienie i ciemne plamy na grzbiecie, jest osiadła, zyje w stadach, młode osobniki płyną wzdłuż rzek, w okresie reprodukcji jeden samiec ma harem kilku samic, ciążą trwa 11 miesięcy rodzi się jedno młode, szczenię szybko uczy się pływać.
Foka grenlandzka Pagophilus groenlandicus stadnie zamieszkuje zimne, płn morza, w okresie reprodukcyjnym płynie w strone zachodniego paku lodowego i Zatoki Św Wawrzyńca, młode są snieznobiałe, po pierwszym linieniu robia sięszarobrunatne z plamami na bokach i szyi, dobrze pływa, wstrzymuje oddech na pół godziny, samce wabiąc samice popisują się przed samicami akrobacjami podobnymi do delfinów.
Foka szara Halichoerus grypus żyje w płn Atlantyku do Subarktyki, ma 2 pary płetw, krótki ogon, wydłuzony pysk, krótszy i prosty u samic, dłuższy i wypukły u samców, samce mają skórę karku pofałdowaną, samice gładką, samce sa szare lub brązowe z jasnymi bokami po bokach i spodzie ciała, samice mają szary grzbiet a spód i boki z kremowoczarnymi, nieregularnymi plamami, foki te żyja w wodach przybrzeżnych, blisko ławic ryb i szlaków ich wędrówek, lubią niedostępne, skaliste wybrzeża, piaszczyste łachy, dobrze pływaja i nurkują, słabo poruszaą się po lądzie, jedzą 7.5-12,5 kg ryb, mięczaki, skorupiaki, ptaki morskie, na przełomie maja i czerwca linieją, leża wtedy na ladzie obok siebie bez żerowania, samice dojrzewają mając 3-4 lat, samce 5-6, ruja jest na końcu marca, samce wtedy walczą ze sobą gestami i głosem po trwającej 340 dni ciąży w lutym i marcu na lądzie lub wodzie rodzi się 1 młode, przez 20 dni pije mleko matki, potem przez 2-3 tyg. leży na ladzie korzystając z zapasów tłuszczu, potem poluje na ryby.
Foka obrączkowana Pusa hispida żyje w Arktyce, grenlandzkich jeziorach, Euroazji i Pn Ameryce, ma ciemną sierść z plamami i prązkami ułozonymi w pierścienie, inaczej nerpa, mniejsza od foki pospolitej żyje samotnie lub w stadach, prowadzi osiadły tryb zycia, większośc czasu siedzi w wodzie, wstrzymuje oddech na 20 minut, porody są w lutym i marcu, przez 2 miesiące pija mleko matki, jest tak tłuste, że w pierwszych tygodniach nie mogą się ruszać z powodu tkanki tłuszczowej,
Foka bajkalska Pusa sibirica szary grzbiet, jaśniejszy spód, je ryby, samice są mniejsze, w lutym-marcu rodzą na lodowej krze po jednym młodym, ciąza trwa 11 miesięcy, białe młode po kilku tyg. ciemnieją, piją mleko przez 2 miesiące, żyja w Bajkale.
Foka kaspijska Pusa caspica żyje w Morzu Kaspijskim, szary grzbiet w białe plamy, kremowe boki i spód, je ryby, mięczaki i skorupiaki, rozród jest w styczniu.
Kapturnik Cystophora cristata bezowe futro w szare plamy na wierzchu, ciemniejsze na spodzie, samce mają rozciągliwy worek skórny na nosie i twarzy, który nadymają wypychając na zewnątrz przegrody nosowe, dzieki czemu worek staje się czerwony, samce tak odstraszają rywali i drapieżniki, samice mają słabiej wykształcony worek, zagrozone nadymaja worek i ryczą, jedno mlode rodzi się w marcu-kwietniu, przez 3 tygodnie pija tylko mleko, potem są samodzielne, je ryby.
Foka wąsata Erignathus barbatus ciemnoszary grzbiet jasniejszy na łopatkach, brzuch kremowy, jasne plamy na czubku głowy, po bokach twarzy, w okół oczu i uszu, żyja samotnie lub w małych grupach, samica rodzi 1 młode po 11 miesiącach ciązy, młode są szare.
Słoń morski północny Mirounga angustirostris żyje na wybrzeżach pn-wsch Pacyfiku, je ryby, nocny tryb życia prowadzi, zwykle łagodne samce w okresie rozrodczymsą agresywne, wydają dźwięki wzmocnione nosem rozwiniętym w zwisającą trąbkę, samice i szczenięta maja bardzo różnorodny repertuar dźwieków tak jak samce.
Słoń morski południowy Mirounga leonina żyje w wodach antarktycznych, największy płetwonogi, waży do 3 ton, ma wrzecionowate ciało i delikatnie zaokrąglona głowę, samce mają 40 centymetrową wypukłośc działającą jak pudło rezonansowe, w okresie reprodukcyjnym ryczy, skóra ma rzadkie, grube wlosy, z wierzchu są ciemnoszare od spodu jasniejsze, kończyny przednie tworzą słaborozwinięte płetwy, tylne dobrze rozwinietą płetwę ogonową.
Lampart morski Hydrurga leptonyx ma szarą, centkowana sierść, spłaszczoną głowę podobną do gadziej, poluje na ryby, walenie, pingwiny i mlode foki, ofiary chwyta z nienacka i ptrząsa nimi aż nie zdechną, waży do 400 kg, naturalny wróg to orka, dorosłe zamieszkują krańce paków lodowych, młode wyspy okołobiegunowe, okres rozrodczy trwa wrzesień-listopad, po 4 miesiącach rodzą sie młode na paku, usamodzielniaja się po 2 miesiącach.
Foka Rossa Ommatophoca rossii najrzadsza z fok, żyje na Antarktydzie, ma szary wierzch, jasno szary spód, mała glowa, igiełkowate zęby, długie płetwy, je głowonogi, ryby i kryl, najmniejsza z fok, ma 2,5 m dł i waży mniej niż 200 kg, rzadko waży 200.
Foka Weddela Leptonychotes weddellii żyje na Antarktydzie i wyspach subpolarnych, ciało szare, grzbiet i glowa jednolicie i ciemniejsze, brzuch i boki są jasniejsze w podłuzne, białe plamy, żyje przy brzegach, zima przebija zębami lód by zaczerpnąć powietrza, je ryby i glowonogi, nurkuje do 600 m, wstrzymuje oddech na godzinę, co roku samice rodzą naraz jedno szare szczenię.
Krabojad Lobodon carcinophaga najliczniejszy pletwonogi, populacja liczy kilkanaście - 40 mln osobników, je skorupiaki, tlko kryl, samice są wieksze od samców, wierzch ciała szary, spód kremowobiały, rozród jest na paku lodowym w stadach po ok. 70 osobników, ciąża trwa 11 miesięcy, rodzi sie jedno młode, dojrzewa po 3-4 latach, przez 3 tygodnie szczenie jest pod opieka mamy.
Foka pręgowana Histriophoca fasciata ciało w czarno-białe, szerokie poprzeczne plamy, zamieszkuje Morze Ohockie i Beringa, jeden z najrzadszych gatunków płetwonogich, młode rodzą się białe, je ryby i głowonogi, żyje pojedynczo lub w stadach.
Foka pstra Phoca largha szare ciało w ciemniejsze plamy, zamieszkuje Pacyfik, wybrzeża Chin, Japonii, Korei Pd i Korei Pn, Rosji, Japonii, USa, wiekszy samiec dojrzewa po 4-5 latach, samica po 3-4, zyją do 35 lat.
Mniszka śródziemnomorska Monachus monachus populacja liczy 500 osobników, zamieszkuje tereny od Morza Czarnego po atlantyckie wybrzeża Maroka, rozmnaża się na spokojnych, osłoniętych wybrzeżach, które zabierają jej turyści, ciało jest długie, nieregularnie cylindryczne, mała, spłaszczona głowa, brak małzowin usznych, większe samce ważą 300kg, są czarbniawe z wierzchu i białożółtawe od spodu, samice mają wierzch ciała brązowy lub szary, w ciągu dnia foka mniszka poluje na ryby i mięczaki, co roku między wrześniem a październikiem rodzi jedno młode, do 18 tygodni są karmione mlekiem mamy, po 2 tygodniach wchodzą do wody,
Mniszka hawajska Monachus schauinslandi samica jest większa od samca, szara lub brunatna skóra jest jasniejsza na brzuchu, noworodki maja wełnista sierść i są czarne, żyje na otwartym morzu, mlode rodzą się na piaszczystych plażach, prowadzi samotniczy tryb życia, je ryby, skorupiaki, glowonogi, od lutego do listopada trwa okres rozrodczy po ponad 10 miesiącach rodzi sie jendo, góra 2 mlode, samce dojrzewaja w wieku 5 lat, samice 7, żyją 30 lat.
Wymarła mniszka antylska Monachus tropicalis miała na wierzchu ciała ciemnobrunatna, na spodzie żółtawą skórę, żyła w okół Karaibów, nie została dokładnie poznana.
Fokowate nie maja małzowin usznych.
Morsowate
Mors Odobenus rosmarus zasiedla arktyczne wybrzeża i paki lodowe, ma potężne ciało, dorosły samiec waży do 1,2 t, zgina do przodu tylne płetwy, dzięki czemu sprawnie porusza sie po lądzie, ma ogromne, stale rosnące górne kły, którymi odrywa od dna morskiego skorupiaki i mięczaki, którymi się żywi, górna warga ma duże wibrysy, gęste futro u szczeniąt, rzadkie, krótkie u dorosłych, pomarszczona i pokryta bruzdami skóra ma 4 cm grubości, w lodowatej wodzie dzięki obniżeniu cisnienia w naczyniach krwionosnych jest blady, na lądzie nagrzewając sie od słońca rozszerza naczynia krionośne i zwiększa przepływ krwi staje się czerwonawy lub brunatny, każda rodzina ma jednego samca i ponad 3 samice, okres godowy jest między kwietniem i czerwcem, po ciąży rodzą sie szczenięta, którymi rodzice opiekuja sie przez 4-5 lat, dawniej stada morsów liczyły tysiące osobników.
Otaria Otaria flavescens inaczej uchatka patagońska, zamieszkuje morza Ameryki Pd. samiec waży 500 kg, ma grzywę szczeciniastych włosów na plecach i brodę za szczękami, potrafi kierować na przod tylnie płetwy by poruszać się po lądzie, w okresie rozrodczem samce robią się agresywne by pokazać swoją dominację nad haremem, pod koniec tego okresu, kiedy nie śpią i nie jedzą są wyczerpane i pozbawione tkanki tłuszczowej, odpoczywają na brzegu do odzyskania sił.
Uchatka grzywiasta Eumetopias jubatus żyje od Morza Beringa do Wybrzeża Pn Pacyfiku, najwięcej jej jest na Aleutach, największe uchatki, samce ważą 1 tone, dorosłe osobniki nie maja sierści poza grzywą, jest żółtobrunatna, mlode mają ciemno brunatne futerko, je ryby i kałamarnice, nurkuje po nie na 200 m głebokości, wykrada łososie z sieci, w ostatkich tyg. marca jest okres rozrodczy, samiec chrząka i kicha by odstraszyć rywali, zagrożona uchatka wskakuje do wody i ucieka, najpierw samiec dociera na miejsce godów i sprawdza bezpieczeństwo, potem przychodzą samice, samiec ma kilkanaście partnerek.
Uchatka australijska Neophoca cinerea wystepuje wzdłuz pd wybrzeży Australii, samce ważą do 400 kg, mają brązową głowę i tułów oraz óżłtawą grzywę, samice są mniejsze na spodzie żółtawe, ciemnobrunatne na wierzchu, okres godowy jest od października do grudnia, samce rywalizują ze sobą o harem 3 lub więcej samic, w okresie godowym myśla tylko o obronie terytorium nie jedząc.
Uchatka nowozelandzka Neophoka hookeri żyje w morzach pd. Nowej Zelandii, samce są czarnobrązowe, samice jasnobrązowe, samce są większe.
Uchatka kalifornijska Zalophus californianus lew morski, zamieszkuje wybrzeża Kaliforni i Meksyku, ma długie, zwinne ciało, wydłużoną, ruchliwą szyję, wąską czaszkę i wypukłe czolo, krótkie szczecinki tworzą bruntaną sierść, w okresie rozrodczym samiec zakłada harem z 5-20 samic, po rocznej ciąży między majem a czerwcem rodzi się 1 młode karmione mlekiem przez 6-12 miesięcy.
uchatka karłowata, kotik afrykański Arctocephalus pusillus zamieszkuje wsch Atlantyk i Ocean Indyjski, Pacyfik między Asutralia i Tasmanią i pd wybrzeża Afryki, waży 200-350 kg, samce żyja krócej, kotiki te żyja do 19 lat, są szare lub czarne, od spodu jaśniejsze, samice są mniejsze i jaśniejsze, je ryby, kraby, kałamarnice, w połwoie października jest okres rozrodczy, po rocznej ciąży rodzi się jedno młode karmione mlekiem do samodzielności, samce i samice dojrzewają po 3 latach, większośc czasu spędzaja w wodzie przy brzegu.
Zalophus wollebaeki ma brązowe futro, żywi sie sardynkami, zamieszkuje Galapagos, często przebywa na plażach.
Kotik południowy, kot morski Arctocephalus australis samice są smukłe, samce masywne, mają zgrubienia na szyi i klatce piersiowej, przednia część ciała jest bardzo rozwinięta, kotiki te mają czarnoszarą sierść wełnistą, na pysku długie, sztywne włosy czuciowe, mają silne ostre zęby, czarny mokry nos, suchy brązowy, jedza ryby, głowonogi, małże zamieszkuja kamieniste plaże na brzegach Ameryki Pd, samiec ma harem z kilku-kilkudziesięciu samic, ciąża trwa rok, rodzi się jedno mlode karmione przez mamę, szczeniętami zajmuja sie samice, samice dojrzewaja po 3 latach, samce po 7.
Kotik zwyczajny Callorhinus ursinus zamieszkuje pn Pacyfik od Morza Japońskiego po Kamczatke i Aleuty, od Alaski do Kaliforni, waży 200-300 kg, dorosłe sa ciemnoszare lubbrązowe, mają brązowobrunatne brzuszy i płetwy, wiekszośc czasu spędza w wodzie, nurkuje do 110 m głebokości, je głowonogi, skorupiaki, ryby, latem i jesienia płynie do Morza Beringa w celach rozrodczych, zima i wiosna płynie na pd, w ciągu roku przepływa do 10 tys km.
Kotik nowozelandzki Arctocephalus forsteri wierzch szarobrązowy, spód jaśniejszy, gęste włosy czuciowe na pysku, silne uzębienie zyje na pd-zachodnich wybrzeżach Australii i Nowej Zelandii, Wyspy Południowe i Północne, wyspy Maquarie, zamieszkuje skaliste, ochraniane bujna roslinnoscią i rafami skaliste brzegi, poluja na ryby i inne morskie zwierzęta, nawet pingwiny, samce sa terytorialne, bronia haremu, po 9 miesiącach ciąży rodzi się 1 młode, samice dojrzewaja w wieku 4-6 lat, samce 5-6 lat.
Kotik galapagoski Arctocephalus galapagoensis żyje na Galapagos, samce sa ponad 2 razy wieksze, większośc czasu kotik spędza na lądzie, ma brązowoszare futro jasniejsze na głowie i karku, brązowe na brzuchu, żyje ok. 20 lat, żeruje przy brzegu i dnie, je ryby i głowonogi.
Kotik chilijski Arctocephalus philippii zamieszkuje archipelag Archipelag Juan Fernández u wybrzeży Chile, samce są większe i prawie 3 razy cięższe od samic, populacja ma 10 000-12 000 osobników.
Uchatka antarktyczna Arctocephalus gazella ciemnobrazowe samce są większe i 3 razy cięższe od szarych samic, zyja u wybrzeży Antarktydy.
Kotik meksykański Arctocephalus townsendi zamieszkuje wybrzeża Gwadelupy i Wysp Normańskich, żeruje na środkowo-wschodnim Pacyfiku, samce są większe i 3 razy cięższe od samic, kotiki te mają brazowe futro, ciemniejsze na grzbiecie.
Arctocephalus tropicalis samce sa wieksze i ponad 3 razy cięższe, kotik ma kremowopomarańczowy pysk i brązowy brzuch, wierzch ciała samców jest czarnobrązowy lub czarny, samice są szare, maja niski i krótki nosek, młode rodzą się czarne, w ciągu 3 miesięcy szarzeja, żyja 20-25 lat lat, populacja liczy 300 000 osobników.
Uchatka japońska Zalophus japonicus niedawno wymarła, miała szare futro, samce były duzo większe od samic i ciemnoszare, samice były jasniejsze, zamieszkiwały wybrzeża Japonii i obu Korei.
Uchatki mają widoczne uszy, szczególnie u szczeniąt oraz potrafią skierować do przodu tylne kończyny celem poruszania się po lądzie.
Ten wpis czytano 1351 razy.
To prawda:) Dodatkowo to jedne z ssaków prowadzących prawie wodny tryb życia, na ląd wychodzą w celach rozrodczych, karmienia młodych i by odpocząć:) Pozdrawiam serdecznie:)
Asiunia - Środa, 04 Marzec 2015 16:13
Płetwonogie odniosły sukces ewolucyjny, przetrwały w najsurowszym klimacie Ziemi
Bogdan Golus - Środa, 04 Marzec 2015 12:40
i błonę bębenkową, żeby łatwiej było pływać-zmniejszenie oporu wody:) Błona bębenkowa drga i słyszą, mają ucho środkowe i wewnętrzne oraz przewód słuchowy, reszta płetwonogich ma małżowiny, ale w zaniku:) Pozdrawiam serdecznie:)
Asiunia - Niedziela, 01 Marzec 2015 19:28
Skoro fokowate nie mają małżowin usznych, to jak słyszą, albo jaki organ im to zastępuje?
iluka - Niedziela, 01 Marzec 2015 17:41
Odsłon: 678135
Asiunia
Mam licencjat z biologii i mgr z ochrony środowiska specjalność biologia środowiska na UJ, chciałabym podzielić się wiedzą, którą przekazali mi moi wykładowcy.
<< Maj 2019 >>
PnWtŚrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
zobacz wszystkie wpisy »